21 i 23 marca były bardzo intensywnymi dniami w Szkołach ETE.
Pierwszego dnia wiosny uczniowie przygotowywali się do Dnia Świata - wielkiego projektu edukacyjnego, którego główna część rozgrywała się w poniedziałek, 23 marca.
21 III był też Dniem Otwartym szkół ETE - witaliśmy w naszych murach rodziców i dzieci zainteresowanych naszymi placówkami. Mogli oni zobaczyć, jak przebiega przygotowywanie sal do Dnia Świata, poznać uczniów i nauczycieli, dowiedzieć się wielu rzeczy, których nie można by wyczytać w informatorze. Mamy nadzieję, że odwiedzający nas goście staną się naszymi uczniami...
Zaś 23 marca szkoła zamieniła się w wielokulturowy, kolorowy, rozbrzmiewający różnorodną muzyką i pachnący rozmaitymi potrawami Świat. Każdy klasa reprezentowała jeden kontynent. W salach można było spróbować charakterystycznych dań europejskich, zjeść kiełbasę z kangura, napić się kawy w „Cafe Columbia", skosztować mleczka kokosowego, podziwiając jednocześnie mumię w piramidzie, zjeść hot-doga i zrobić sobie zdjęcie z żywą Statuą Wolności, obejrzeć mangę w japońskim kinie, wdychając woń wschodnich kadzidełek.
W drugiej części odbył się konkurs wiedzy geograficznej i występy artystyczne - obie konkurencje dostarczyły zarówno widzom, jak i uczestnikom dużo radości. Podsumowaniem projektu będzie konkurencja polegająca na przygotowaniu dokumentacji pokazującej , jak przebiegał Dzień Świata. Wszystkie zadania ujęte są w konkurs dla klas, w którym najlepsi mogą wygrać dofinansowanie do wycieczki szkolnej. Zwycięzcy jeszcze nie zostali wyłonieni...