4 października uczniowie klas 2a oraz 3a i 3b pojechali na całodniową wycieczkę do Chlebowej Chaty w Górkach Małych.
Ten dzień rozpoczął się dla nas nieco wcześniej niż zazwyczaj, ponieważ już o 7.00 rano został zaplanowany wyjazd. Konieczność wcześniejszej pobudki jednak nie zraziła dzieci, które z radością wyczekiwały dnia wycieczki.
Po przybyciu na miejsce zostaliśmy serdecznie przywitani przez gospodarzy, którzy:
- przybliżyli nam życie naszych przodków;
- zapoznali z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem;
- omówili proces powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych;
- omówili ciekawostki z życia pszczół, sposoby pozyskiwania miodu oraz pokazali sprzęt pasieczny.
Dla dzieci przygotowano mnóstwo atrakcji. Uczniowie mieli okazję ku temu, aby mielić na żarnach, pomłócić cepem, poczuć się jak traktorzysta na powojennym Ursusie i kilku innych traktorach, wsiąść na sanie i bryczki, wejść na stary motocykl. Dzieci mogły również własnoręcznie formować i piec podpłomyki, oddzielić śmietanę od mleka, ubić masło i włożyć do foremek oraz zobaczyć produkcję twarogu. Atrakcjom nie było końca! Oprócz teorii i zajęć praktycznych uczniowie mogli degustować wytworzone produkty np. masło, maślankę, ser, kawę zbożową z mlekiem, podpłomyki, chleb żytni, miód.
Po zakupieniu pięknych pamiątek w regionalnym sklepiku ze smakiem zjedliśmy upieczone na grillu kiełbaski i razem pobawiliśmy się w ogrodzie. Zachwyceni, zaciekawieni i najedzeni wróciliśmy autokarem do naszej szkoły.
więcej zdjęć znajdziesz tutaj>>>